Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване

...
 Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване
Коментари Харесай

Сняг и над 30 градуса амплитуда ни очакват през февруари

 Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличение на слънчевото греене и до понижаване на мрачните дни. Обикновено снежната завивка в равнините е нетрайна, а преваляванията – малко. Характерно за месеца е огромната динамичност на атмосферата, което е причина за внезапни промени на времето. Понякога се следят доста интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и внезапно захлаждане. При такива ситуации се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се следят аномални стопляния, предвестници на пролетта.

Тази година се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в Северна България и високите полета е от 1° до 3°, в Южна България и по Черноморието – сред 3° и 6°, а в планините – сред минус 8° и минус 4°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат най-вече сред минус 12° и минус 7°, а най-високите  - сред 15° и 20°.

 

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 30 и 50 мм, в планините и Рило-Родопската област - сред 60 и 80 мм.

През първото десетдневие, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от нормалните за интервала. Облачността ще е постоянно забележителна и тук-там ще има превалявания: в северозападната половина от сняг, а в югоизточната - от дъжд, преминаващ в сняг.

През второто десетдневие температурите релативно ще се покачат. Вероятност за превалявания и от дъжд, и от сняг има в интервала 14-17-и, само че вероятността да се задържа снежна завивка е дребна.

През последната седмица от месеца температурите ще бъдат близки до нормалните. Вероятност за превалявания има към 21-и, 25-и и в края на месеца, когато през страната ще минават атмосферни разстройства и ще настава релативно намаляване на температурите.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 56 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 05 мин. и залязва в 18 ч. и 13 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 7 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.02 - пълнолуние, 13.02 - последна четвърт 20.02 - новолуние, 27.02 - първа четвърт.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР